URL forkorter

Har du opplevd at veldig få mennesker klikket seg inn på en URL-adresse du postet i en av dine sosiale medier? Eller kanskje du har opplevd at URL-adressen var så lang at du ikke fikk skrevet det du ønsket, og dermed gav det ingen mening å poste i det hele tatt? Da trenger du en URL forkorter!

En URL forkorter er en programvare som har spesialisert seg på å forkorte URL-adresser for folk som trenger det. Disse programvarene er ofte nettbaserte, så det er veldig enkelt å finne dem frem når du trenger det.

Å forkorte URL-adressen er en veldig enkel prosess, og hvordan du går frem for å få til dette skal vi ta en nærmere titt på nedenfor.

Forstørrelsesglass

Hva er en URL?

URL er en forkortelse for Uniform Resource Locator. På norsk kaller man det enten en uniform ressurslokator eller en URL /nettadresse. Både URL og nettadresse er mye vanligere å bruke enn Uniform Resource Locator.

Hvis man skal besøke et nettsted, så trenger man URL-adressen for å kunne besøke det aktuelle nettstedet. Da er man dessuten nødt til å huske URL-adressen helt nøyaktig. Hvis man skriver nettadressen feil, så blir man sendt til et annet nettsted eller man får opp en feilmelding om at nettstedet ikke finnes.

Folk som arbeider

Av og til trenger man en URL forkorter

I noen tilfeller kan det være aktuelt å forkorte URL-adressen. Da trenger man en URL forkorter.

Poenget med å forkorte en URL-adresse er å øke sannsynligheten for at folk trykker seg inn på nettstedet. Hvis du sender en lang lenke som fremstår rotete til noen du kjenner, så kan de tro at du har sendt dem et virus og la være å trykke på den. Å forkorte URL-adressen kan også gjøre det enklere å huske URL-adressen til et senere tidspunkt.

Dersom man ønsker å forkorte URL-adressen til nettstedet sitt, så trenger man litt hjelp. Dette er ikke noe man kan gjøre på egen hånd. Uten en URL forkorter vil enhver endring føre til at besøkende ikke blir sendt til ditt nettsted.

En mann som trykker på en skjerm

Slik forkorter man URL-adresser

Når man skal forkorte en URL-adresse trenger man en URL forkorter. En URL forkorter er en programvare som har spesialisert seg på forkorting av URL-adresser.

Det finnes mange eksempler på nettsider som har spesialisert seg på dette, og flere av dem er helt gratis. Det betyr at du får forkortet URL-adressen din helt kostnadsfritt. 

Noen av nettsidene hvor man kan få forkortet URL-adressen sin i løpet av bare et par sekunder, er nettsidene bit.ly og TinyURL. Det er imidlertid ingen selvfølge at noen av disse faller i smak hos deg, og da er det bare å lese videre. For hovedfokuset er å finne en programvare som du liker og som du har lyst til å bruke.

Folk som samarbeider

Fordeler med å forkorte URL

For noen kan kanskje forkorting av URL-adresser virke som bortkastet tid, men det er faktisk ikke det. I stedet er det en veldig praktisk mulighet, og det er faktisk flere fordeler ved forkorting av URL-adresser. 

Forkorting av URL-adresser øker først og fremst sjansen for at folk trykker på lenken du legger ut på dine sosiale medier, dersom den er kort og ser legit ut. En lang og rotete URL-adresse kan fort oppfattes som spam, virus eller lignende som folk flest vil unngå.

Flere av dagens sosiale medier opererer dessuten med grenser for hvor mange tegn en melding kan innehold, for eksempel Twitter hvor man ikke kan twitre mer enn 140 tegn om gangen. Da vil en forkortet URL-adresse gi mer plass til resten av meldingen, enn at URL-adressen alene tar opp hele meldingen.