Treg nettside – slik fikser du problemet   

En treg nettside kan være ødeleggende for din bedrift. Dagens oppmerksomhetsspenn er svært kort, og dersom nettsiden er treg vil den raskt krysses ut. Brukeropplevelsen blir dårlig, og det fører til lite trafikk. Så, hva kan du gjøre med det?  

Her ser vi nærmere på hvordan du kan fikse problemet.   

Viktigheten av rask lastetid på nettsider 

Det er ønskelig at en nettside har rask lastetid. De brutale fakta er at ingen orker å vente på en nettside som bruker for lang tid på å laste. Dersom du frykter at din nettside er treg, bør du derfor gjøre noe med det.    

Google sine algoritmer for søkemotoroptimalisering baserer seg blant annet på tidsbruken til besøkende på din nettside. Dersom ingen venter på at siden engang laster ned, fører dette til at Google markerer nettsiden som dårlig. Siden vil da bli rangert lenger ned i søketreffene.   

Hva påvirker lastetiden?  

Det er ulike grunner til at en nettside kan laste tregt. Dersom du er usikker på årsak, kan det være nyttig å utføre en analyse eller å kontakte IT-personell. Her er noen av faktorene som kan ligge bak en treg nettside:   

  • Store bilder  
  • Dårlig valg av font   
  • Manglende oppdatering 
  • Dårlig server  
  • Utdaterte plugins  
  • Feil i kodingen   

Heldigvis, så kan alle disse tingene løses!   

Gjør det enkelt  

Det aller første du bør tenke på er å minimere elementer som bilder. For mye «greier» kan gjøre at siden bruker lenger tid på å laste. Mye bevegelse og elementer på nettsiden virker dessuten forstyrrende, og kan gi en dårligere brukeropplevelse.    

Hold deg til det du kan, og forsøk å gjøre det så enkelt som mulig. Skulle det være snakk om for stor bildestørrelse, kan du forsøke å laste opp bildene på nytt i komprimert form.   

Sørg for å sjekke fonten du benytter også. Noen fonter er tyngre og bruker lenger tid på å laste enn andre.   

Se etter oppdateringer  

En nettside som ikke har blitt oppdatert på en stund kan også bli treg og henge seg opp. Nettsiden trenger oppdateringer fortløpende for å fungere optimalt, og for å forbli sikker.   

Når du oppdaterer vil sidens koding oppdateres, og dermed også funksjonaliteter og lastetid. Dette gjelder særlig hvis du bruker WordPress – da du huske på å oppdatere jevnlig. Temaer og plugins blir nemlig oppdatert og problemfikset kontinuerlig.   

Sett deg inn i hvilket tema og hvilke plugins du bruker. Og husk – hvis nettsiden din er treg, kan det også være fordi du har for mange plugins på siden. I så fall bør du vurdere om det finnes noen plugins du kan fjerne. 

Sjekk serveren  

Dersom du benytter WordPress, er leie av server inkludert. Men dersom du bruker en uavhengig plattform, kan serveren være et tilleggselement. Hvis ingen av disse andre tingene fungerer, så er det mest sannsynlig serveren som er problemet.   

Dersom du mistenker at problemet ligger i serveren, kan du enten bytte hosting-leverandør (webhotell), eller oppgradere hosting-planen din. 

Hva nå?  

Dersom du har sjekket og gjort noe med overnevnte elementer, burde nettsiden din bli betraktelig raskere. Hvis du fortsatt opplever problemer med nettsiden din, kan det være du burde kontakte IT-kyndige for videre hjelp.  

Webutviklere har kunnskapen som trengs for å kunne fikse en treg nettside, og kan komme med gode tips underveis.