Slik finner du den beste bloggplattformen

Å starte en blogg er ikke lenger like enkelt som det en gang var. For litt mer enn ett tiår tilbake var det hovedsakelig to plattformer som konkurrerte med hverandre, og det var blogg.no og WordPress.

Men i dag ser bransjen litt annerledes ut. Det eksisterer langt flere bloggplattformer i dag enn det gjorde for ett tiår siden, noe som betyr at valg av bloggplattform også har tilspisset seg litt. Det er ikke like enkelt som det engang var.

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å finne den beste bloggplattformen. Finnes det egentlig en bloggplattform som er litt bedre enn de andre, eller er det noe annet man bør tenke på i forbindelse med et slikt valg? Derfor skal vi nedenfor gi deg noen tips til hvordan du finner den beste bloggplattformen.

Fire personer som samarbeider

Hvilke funksjoner har du lyst å ha?

Før du bestemmer deg for hvilken bloggplattform du skal velge, bør du reflektere over hvilke funksjoner du har lyst å ha.

Dersom målet er å tjene penger på bloggen, må du velge en bloggplattform som legger til rette for det. Det er ikke slik at absolutt alle plattformer tillater det i storskala.

Valg av bloggplattform er for mange en impulsiv avgjørelse. Lysten til å opprette en blogg oppstår kanskje spontant, og da er det fort gjort å velge en plattform som ser veldig bra ut på overflaten.

Men bare fordi noe ser bra ut på overflaten så betyr ikke det at den nødvendigvis er det beste alternativet i lengden. Ha i stedet litt is i magen, prøv å finne ut hva du vil oppnå og velg en plattform med utgangspunkt i det. Det vil du kunne tjene mye på!

Personer som samarbeider

Er du teknisk dyktig?

Når man skal drive en blogg, er det en fordel å være teknisk dyktig. Men hvor teknisk dyktig må man være, og hvor teknisk dyktig er du? Det er spørsmål du er nødt til å finne svarene på.

Men blogging er ikke så komplisert når det kommer til stykke. I bunn og grunn handler det om å skrive en tekst og laste opp noen bilder før man trykker på «Publiser». Det er egentlig ikke mer komplisert enn å chatte med noen på Facebook Messenger.

Av og til kan det dukke opp et og annet teknisk problem, og dersom du ikke vet hvordan du får orden på det selv, så er det faktisk mulig å få hjelp til det fra annet hold.

En mann som trykker på en skjerm

Vil du bruke penger på dette?

Det siste spørsmålet du er nødt til å ta stilling til, er hvor vidt du ønsker å bruke penger på dette prosjektet eller ikke. Og eventuelt, hvor mye penger du ønsker å bruke på det. 

Vil du bruke penger på dette? Svaret på dette spørsmålet kan variere ekstremt fra person til person. Dersom en person anser bloggingen som en hobby, er kanskje ikke ønsket om å bruke penger på det så veldig stort. Disse går ofte for de kostnadsfrie alternativene.

Dersom du har et spesifikt mål med bloggen du vurderer å opprette, gjerne i forbindelse med business, så er det sannsynlig at du er litt mer positivt innstilt ovenfor å legge litt penger i prosjektet. Hvorfor ikke betale noen kroner hver måned hvis det hjelper deg å oppnå målene dine?

Enten bloggingen er en hobby eller et bevisst businessvalg, er det viktig å huske på at gratis ofte kommer med begrensninger. Betaler du ikke, er det ikke sikkert du får muligheten til å gjøre alt du vil, og det er naturligvis ganske kjedelig.

En person som roper noe ut

Eksempler på bloggplattformer

Som nevnt innledningsvis var det hovedsakelig to bloggplattformer som var hverandres største konkurrenter for ett tiår siden. Disse het blogg.no og WordPress.

Men det er mye som har forandret seg siden den gang. Det har dukket opp flere plattformer, noe som har ført til at konkurransen har tilspisset seg litt. Blogg.no har byttet navn til miniblogg.no, og WordPress er tilgjengelig som både .org og .com. I tillegg har bloggplattformer som Now, Squarespace og Wix meldt seg på i konkurransen.

Alle seks er eksempler på gode bloggplattformer. Men for å finne ut hva som er den beste bloggplattformen for akkurat deg, er du nødt til å ta utgangspunkt i spørsmålene vi så nærmere på ovenfor. Svar på dem og sammenlign svarene med funksjonene til hver enkelt bloggplattform – det gjør det kanskje litt enklere å velge!