Skru på indekseringen 

For at nettsiden din skal være synlig på søkeresultater må den indekseres av Google. Dette er en helt nødvendig forutsetning for å få organisk trafikk til siden din. Se derfor til at du har skrudd på indekseringen

Dette er vanligvis en prosess som går av seg selv. Google har boter som crawler seg gjennom lenker fra nettside til nettside. Og indekserer det de kommer over i en database som på mange måter kan sammenlignes med et stikkordsregister. 

Selv om denne prosessen med indeksering er selvgående, kan det allikevel ta opptil et halvt år å få en ny nettside indeksert i Googles database. Men som overskriften skru på indekseringen antyder, så er det ting du selv kan gjøre for å få fortgang i prosessen. 

I denne artikkelen skal vi ta for oss hva en kan gjøre for å fremskynde indekseringen av nettsiden. Så nettsiden ikke blir værende usynlig for lenge. Vi skal med andre ord se på hvordan du kan skru på indekseringen

Personer som lager sjekkliste

Hvordan skru på indekseringen?

Du har sikkert hørt om Google Search Console. Hvis ikke, så er det i allefall et nyttig verktøy du bør laste ned for å komme i gang med SEO av nettsiden. Gjennom Search Console kan du holde oversikt over blant annet hvilke av sidene på nettstedet ditt som er indeksert. 

Ved å legge inn URLen til nettsiden på URL inspection tool kan du sjekke om siden din er indeksert. Om den ikke er det kan du trykke på request indexing som da vil dukke opp.  

Dette er en god prosedyre når du publiserer nytt innhold på siden. Gi gjerne Google et varsel om at det er nytt innhold å indeksere på siden din. Når det er sagt, så hjelper det lite å skru på indekseringen av innhold med lav kvalitet. Indeksering er ikke det samme som rangering! 

Om du ikke har en sitemap så anbefales det å tegne det. Det vil gjøre Googles jobb med indekseringen enklere. Se for deg at du skal gå verden rundt og samle informasjon, uten å ha noe å orientere deg etter! Verken et kart, skilt eller kjente landemerker. Gjør det lettvint. 

Forstørrelsesglass

Hvorfor nettsiden din ikke er en del av indekseringen

For å forstå hvorfor nettsiden din muligens ikke har blitt indeksert, er det viktig å huske på hvordan en nettside blir indeksert. Det skjer ved at Googles algoritmer crawler gjennom nettsidens lenker. Både interne lenker, og eksterne lenker. 

Det finnes en rekke URL-kodinger som gir instruksjoner til Googles algoritmer om å ikke indeksere siden. Dette kan være snakk om Nofollow lenker, eller andre lenker med noindex tags. Kontroll først om dette er problemet. Enten eksternt eller internt. 

Om en side på nettstedet er en såkalt orphan page, dvs at den ikke har noen interne lenker fra nettstedet rettet mot seg, kan det hende at siden rett og slett ikke fanges opp under crawling.

Interne lenker er innenfor din kontroll å gjøre noe med. Om eksterne lenker er kodet med instruksjoner om å ikke bli indeksert, kan du spørre den som lenker til nettsiden din om de kan endre på det. Men om lenken ikke er relevant eller verdifull, er det best å la det være. 

Folk som samarbeider

Lenkebygging og indeksering 

Lenker er det som kobler Internett sammen. Og vi har allerede sett hvor viktig lenker er for prosessen med indeksering av nettsider. 

Lenkebygging er en effektiv strategi for å øke troverdighet og autoritet på din nettside. Med mange eksterne lenker fra andre nettsteder til ditt nettsted, oppfatter Google nettsiden din som verdifull. Det gir den høyere rangering.  

Ved siden av at det hjelper til med å skru på indekseringen, så kan også mange eksterne lenker gjøre at du får høyere rangering blant de mange milliarder nettsider som blir indeksert. 

Indeksering i seg selv garanterer ikke høy rangering. Men lenkebygging øker sjansene. Pass bare på å hold deg innenfor akseptable grenser når du bygger lenker. Brudd på Googles retningslinjer for lenkebygging kan i verste fall medføre at siden fjernes fra indekseringen.

Tre skribenter

Trenger du hjelp til å skru på indekseringen?

Som vi har sett så er lenker helt nødvendig for å navigere seg gjennom Internett. Enten det er eksternt fra nettside til nettside. Eller det er internt mellom ulike sider på samme nettsted.

Dette gjelder for både mennesker og algoritmene til Google som indekserer nettsider. 

Internett er et nærmest grenseløst bibliotek med flere milliarder nettsider. Manglende sentralisering av Internett skaper et behov for søkemotorer som indekserer innholdet i en database. Og gjør det raskt og enkelt tilgjengelig for den som trenger det. 

Ved å skru på indekseringen kan du gjøre din nettside synlig for målgrupper som muligens er interessert i innholdet du har på siden. Det finnes flere ting du kan gjøre for å skru på indekseringen. Men det viktigste er å ha godt og relevant innhold på siden som indekseres.

Vi i Din SEO hjelper deg gjerne med å skrive gode tekster til nettsiden din. Med innhold som både er relevant og har kvalitet, er det lettere å få Google til å indeksere siden din. Men viktigst av alt: gi siden din en høy rangering.