SEO-tiltak

Ved hjelp av enkle SEO-tiltak kan nettstedet ditt potensielt oppnå langt bedre synlighet i Google. Det finnes utallige metoder som kan benyttes, både på og utenfor nettsiden din. Noen tiltak er tidkrevende, mens andre kan utføres relativt raskt.

I denne guiden skal vi se nærmere på noen grunnleggende SEO-tiltak alle bedrifter bør kjenne til. Finn ut hvordan nettsiden din kan bli mer synlig i søkemotorene!

Mann som underviser

Hva er SEO?

Før vi ser nærmere på noen populære SEO-tiltak, skal vi forklare hva SEO eller søkemotoroptimalisering er. SEO er en forkortelse som står for «search engine optimization». SEO omfatter en rekke ulike teknikker som utføres med mål om å drive mer trafikk til nettsiden.

For å si det på en litt annen måte: Med SEO gjør du nettstedet ditt mer synlig i Google og andre søkemotorer. Ulike SEO-tiltak gjør at søkemotoren enklere kan indeksere og finne nettsiden din, og koble den opp mot brukersøk.

En svært stor andel av alle kjøp begynner med et søk i Google. Dersom noen skal kjøpe seg nytt TV, søker de gjerne på «beste TV 2021» eller «TV best i test» i søkemotoren. Selger du TV-er, bør nettsiden din ranke på relevante søkeord, noe som oppnås med SEO-tiltak.

Med SEO-tiltak kan du sørge for at nettstedet ditt havner høyere opp i Google sine søkeresultater, også omtalt som SERP. Jo høyere ranking, jo mer synlig er nettstedet ditt. De aller fleste brukere klikker seg tross alt inn på treffene som dukker opp på side 1 i Google.

Dame med datamaskin på toppen av stolpediagram

Mest effektive SEO-tiltak

Med SEO-tiltak kan du altså sikre mer relevant trafikk til nettsiden din. Du kan tiltrekke potensielle kunder som søker etter produktene eller tjenestene du selger.

Google ser imidlertid ikke bare på søkeord. Søkemotoren ønsker å vise de beste og mest brukervennlige treffene til brukerne sine. La oss se nærmere på noen viktige SEO-tiltak!

Byggeklosser

Mobilvennlighet og brukervennlige løsninger

Det er blant annet viktig å ha et nettsted som er mobilvennlig, siden stadig flere søker fra mobil. Google har et «mobile first»-prinsipp, som går ut på at mobilversjonen av siden vises først.

Siden Google er opptatt av brukervennlighet, er det også viktig at nettsiden laster hurtig. Dette er tekniske SEO-tiltak som er svært viktig å ta hensyn til. Sørg for at bilder og videoer opptar minimalt med plass. Samtidig bør kvaliteten ivaretas, noe som kan oppnås med komprimering av filene.

  • Sikre at du har en mobilvennlig nettside
  • Hurtig lasting av innhold
  • Komprimer store filer
Mann med stolpediagram

SEO-tiltak for tekst og annet innhold

Andre SEO-tiltak som kan utføres på nettsiden din, er optimalisering av innhold. Det anbefales å flette inn relevante søkeord i tekstinnhold og bildetekster. Sørg også for unike metabeskrivelser og -titler for ulike sider på nettstedet ditt.

Når det er snakk om SEO-tiltak for nettsidens innhold, bør du også ta hensyn til tekststruktur og lesbarhet. Luftige og korte avsnitt fungerer bedre på mobil, og er enklere å fordøye. Sørg også for at strukturen på teksten er optimal, med kun én H1-tittel per side, samt beskrivende H2- og H3-titler.

Blant SEO-eksperter sies det ofte at «content is king», noe som ikke skal undervurderes. Det er Bill Gates som står bak det famøse uttrykket, som først ble kjent i 1996. I dag, over 20 år etter, er innhold fortsatt nøkkelen til suksess.

Det er viktig å servere innhold som brukerne faktisk engasjerer seg i. Dette er faktisk blant årets viktigste SEO-trender i 2021. Et viktig SEO-tiltak er derfor å lage innhold som besvarer det brukerne lurer på, gjerne i form av FAQ-er, grafer og punktlister.

  • Bruk relevante nøkkelord og søkefraser i innholdet du deler
  • Ha unike metabeskrivelser og -titler for alle undersider på nettstedet
  • Prioriter god lesbarhet og mobilvennlig struktur med korte avsnitt
  • Maksimalt én H1-tittel per side
  • Publiser engasjerende tekstinnhold
Datamaskin

Omdømme og off-page SEO

Hittil har vi sett på såkalte on-page SEO-tiltak. Det finnes imidlertid også SEO-metoder som utføres utenfor selve nettstedet ditt. Google og andre søkemotorer er opptatt av å vise brukerne resultater av høy kvalitet. I den forbindelse spiller omdømme og merkevarebygging en viktig rolle.

Det er ikke uten grunn at store og kjente merkevarer stort sett havner øverst i søkeresultatene. Så hvordan kan du sikre et bedre omdømme for bedriften din? Et godt tips er å få andre nettsider til å lenke til din side, for eksempel gjennom gjesteblogginnlegg.

Skriv engasjerende blogginnlegg med relevante søkeord, og flett inn en lenke som går til en av landingssidene dine. Det er viktig at sidene som lenker til siden din er av god kvalitet, altså såkalte autoritetssider. Google vil da betrakte siden din som mer pålitelig og anerkjent!

Ved hjelp av SEO-tiltak som eksterne lenker, kan nettsiden din potensielt oppnå bedre ranking. Glem heller ikke at du kan bruke interne lenker på siden din. Du lenker da til andre undersider på din egen nettside. Dette gjør det enklere for besøkende å finne relevant innhold.

Stolpediagram og en dame

SEO | Pris og kostnader

En av fordelene med SEO er at du tiltrekker organisk trafikk til nettsiden din. Organisk trafikk kan betraktes som det motsatte av betalt trafikk via annonser som Google Ads. Sammenlignet med annonser, gir SEO-tiltak langvarige resultater med økt synlighet.

Betaler du for en annonse i Google, vil den økte synligheten opphøre idet annonsen forsvinner. Dette problemet slipper du med SEO. SEO-tiltak som innholdsproduksjon koster i seg selv ingenting, og kan utføres innad i bedriften.

Noen bedrifter oppdager at det kan være tidkrevende å skulle skrive mye SEO-innhold for å oppnå bedre ranking i Google. SEO er ofte en pågående prosess, og nytt innhold bør publiseres med jevne mellomrom. Mange ønsker derfor hjelp til SEO-tiltak og innholdsproduksjon.

Pris for SEO-tjenester varierer veldig, og er blant annet avhengig av hvor mye og hva slags hjelp du trenger. Sammenlignet med Google Ads, er imidlertid SEO et budsjettvennlig alternativ i de fleste tilfeller. Husk at resultatet av SEO også er langvarig, noe som ikke er tilfelle med annonser.

Datamaskin

Få hjelp til SEO og økt synlighet i Google

Det finnes mange SEO-tiltak. Felles for dem alle, er at de kan gjøre et nettsted mer synlig i søkemotorer som Google. Med økt synlighet vil nettstedet tiltrekke mer organisk trafikk. Dette vil igjen kunne bidra til økt salg av varer og tjenester.

SEO-tiltak er med andre ord grunnleggende for å lykkes med markedsføring og salg i 2021. De fleste kjøp starter i nettopp Google. Dersom bedriften din ønsker hjelp med SEO, kan våre eksperter bistå.

Kontakt Din SEO i dag, og motta 500 ord gratis!