Permalink

Når vi surfer fra nettside til nettside på Internett navigerer vi oss gjennom lenker. En permalink (eller permanent lenke) er en lenke som inneholder hele URLen, som fører til den spesifikke siden, artikkelen eller innholdet som du ønsker å lede trafikk til. 

En permalink består av domenenavnet og noe som kalles for slug. Det sistnevnte er delen av URL-lenken som kommer etter domenenavnet. En god permalink bør ha en slug som gjør det lett å forstå hva nettsiden inneholder, både for mennesker og søkemotorer. 

En permalink har påvirkning på SEO for nettsiden din. I noen publiseringsverktøy er ikke den standardiserte permalinken SEO-vennlig. Men det er heldigvis relativt enkelt å gjøre noe med. Så lenge en har tilstrekkelig med innsikt i hvordan SEO fungerer.

I denne artikkelen skal vi ta for oss hvordan en permalink påvirker SEO. Og vi skal se på hvordan en bør skrive en permalink for å få best resultat i forhold til SEO. 

Elektronisk enhet

Permalink og SEO

Lenker er det vi bruker for å navigere oss fra side til side på Internett. Dette gjelder både for mennesker og for søkemotorenes algoritmer som crawler etter nettinnhold å indeksere i sine databaser. 

Derfor bør en permalink være SEO-vennlig. Men hva i all verden innebærer det?  

At en permalink er SEO-vennlig betyr at den gir tilstrekkelig med relevant informasjon til både mennesker og søkemotorer om hva siden lenken fører til faktisk inneholder. 

SEO handler jo om å optimalisere nettsiden sin for søkemotorer, og Google er veldig opptatt av at når noen søker gjennom dem så skal de finne relevant innhold av kvalitet. Videre skal vi se på hvordan man best skriver en permalink for godt resultat i forhold til SEO.

Byggeklosser

Hva bør en permalink inneholde?

For at en permalink skal være SEO-vennlig, er det viktig at den er forståelig. Dersom slugen i URL-en inneholder masse «meningsløse» tall, bokstaver og tegn, så gir den ikke noe konkret informasjon om hva som faktisk finnes på siden. 

På noen publiseringsverktøy er den standardiserte URL-en i permalinken fylt med disse tallene, bokstavene og tegnene. Men disse samme publiseringsverktøyene har egne felt hvor du kan endre slugen til en mer SEO-vennlig variant.

Slugen i permalinken bør som sagt endres til noe som forteller hva siden inneholder. Nøkkelord er det mest optimale å bruke her. Nøkkelord oppsummerer i grove trekk innholdet i en tekst. Unngå unødvendige fyllord som ikke gir noen faktisk informasjon om tekstinnholdet.  

Separer ordene i slugen med bindestrek. Søkemotorenes crawlere har problemer med å tolke det du skriver om du ikke deler opp ordene med bindestrek. 

Datamaskin og SEO

Hva bør en permalink IKKE inneholde?

Til nå har vi sett på hva som gjør en permalink effektiv for SEO av nettsiden. Hva og hvordan du skriver slugen har stor betydning for hvordan mennesker og søkemotorer oppfatter siden.

Men det er noen ting som kan ødelegge SEO om det får plass i permalinken.

Datoer og årstall er å fraråde. Med mindre du administrerer innhold hvor dato og årstall er superrelevant, vil dette bare ødelegge din SEO. Helt uavhengig av hvor tidløst innholdet ditt er, så vil de færreste klikke inn på en side med innhold datert til flere år tilbake i tid.

En permalink bør heller ikke være for lang. Så da bør ikke slugen ha for mange ord. Det viktigste er tross alt å få med nøkkelord som reflekterer innholdet på siden. Kutt derfor ut unødvendige fyllord, og frigi mer plass til relevante nøkkelord.

Din Gruppen

Hjelp til å skrive relevant permalink

Som vi har sett så er lenker en veldig grunnleggende del av Internett. Det er gjennom lenker vi navigerer oss fra side til side. Søkemotorer crawler også gjennom lenker når de indekserer innholdet på nettsiden din. 

I forhold til SEO er det svært viktig å utnytte dette med lenker som navigasjonskanal gjennom Internett. En god permalink med en godt utformet slug bidrar til å gjøre nettsiden din synlig for de rette målgruppene. 

Rent teknisk er det ikke veldig vanskelig å endre en permalink. De fleste publiseringsverktøy har egne felt for dette. Utfordringen ligger i å skrive en god permalink som er relevant i forhold til sidens faktiske innhold. Og innholdet på siden trenger også relevans og kvalitet. 

DinSEO kan tilby deg profesjonell hjelp til skriving av både permalinker og relevant tekstinnhold knyttet til disse lenkene. Så kan du øke SEO av nettsiden og nå ut til en stadig bredere og mer relevant målgruppe.