Permalink WordPress

En permalink er ganske enkelt en lenke til nettsiden din fra resultatsiden på en søkemotor. En permalink har stor påvirkning på SEO av din nettside. Den bør inneholde informasjon til søkemotoren om hva siden inneholder, for å øke rangeringen og gi relevante treff.

Permalinker er noe alle nettsider har. Men i denne artikkelen skal vi ta for oss permalink knyttet til SEO av en WordPress side. I den sammenheng er det viktig å vite at en standarisert permalink i WordPress ikke er optimalisert for søkemotorer. Så det er viktig at blir gjort.

Det vi skal se på er: Hva er en permalink? Hvordan relateres det til SEO? Hvordan skrives en god permalink? Hvordan legger du den inn på WordPress siden din?

En mann som leser

Hva er en permalink?

En permalink er den komplette URL-en som lenker til en konkret artikkelside på din WordPress. Mer generelt er det en URL som lenker til spesifikt innhold på en nettside. Det er gjennom permalinken at søkeren går fra SERP til nettsiden han eller henne ønsker å besøke.

I permalinken kan det oppgis navnet på domenet, og det som populært blir kalt for slug. Slug er det som kommer etter skråstreken (/) på URL-en.  

En god permalink forteller både mennesker og søkemotorer hva den aktuelle siden inneholder. Den standariserte permalinken for WordPress er derimot ikke SEO-vennlig. Det derfor en god ide å gjøre noe med permalinken for å øke rangeringe av din WordPress side på Google.  

Personer med puslebrikker

Permalink og SEO

En permalink har stor påvirkning på hvor synlig din WordPress side vil være på Google. Ikke ha med sidekategorier i permalinken. Det øker risikoen for duplisering av innholdet. Og det gjør permalinken lenger enn det som er optimalt. En permalink bør være så kort som mulig. Ideelt 50 bokstaver.

En god permalink inneholder nøkkelord fra sidens tekstinnhold. Permalinken skal trossalt informere både mennesker og søkemotorer om hva siden inneholder. Bruk bindestrek for å separere ord i permalinken. Det gjør det lettere for søkemotoren å tolke hva siden inneholder.

Selv om innholdet på siden er relevant uavhengig av tid, er det en god ide å unngå datoer og årstall i permalinker. Færre mennesker vil klikke seg inn på en lenke datert flere år tilbake i tid. Unngå også fyllord som ikke sier noe om sidens innhold. Da frigjøres det mer plass til relevante nøkkelord.

Inkluder en HTTPS i permalinken. Det tyder på at siden har et SSL-sertifikat. Google ønsker å gjøre internett tryggere, og gir sider med SSL-sertifikat høyere rangering.

En mann med PC på fanget

Hvordan legger man inn permalink på WordPress?

WordPress har en standarisert permalink som ikke er veldig SEO-vennlig. Å endre på det er heldigvis ganske enkelt. Det er bare å gå inn på settings, og deretter trykke på permalinks. Der kan du gjøre alle instillinger for permalinker på WordPress.

WordPress har seks alternative strukturer på permalinker. Den standariserte strukturen er plain, og som sagt så er ikke den SEO-vennlig. Den anbefalte strukturen å velge her, er post name. Den er enkel og kort. Og kommer med relevant informasjon om sidens innhold.  

Personer som poserer med datamaskiner

Profesjonell hjelp til SEO av din WordPress side?

Som vi har sett i artikkelen, så er en god permalink viktig for å forbedre SEO av din WordPress side. Det er samtidig også veldig enkelt å gjøre permalinken mer SEO-vennlig. Så lenge det er godt innhold på siden som permalinken leder til.

Men en permalink er lite verdt om siden den linker til ikke har godt innhold. Gode nøkkelord i permalinken reflekterer en godt skrevet tekst. Nøkkelordene i permalinken må være relevant for sidens innhold og det brukeren søker etter på Google.

Vi i DinSEO tilbyr profesjonell hjelp til å skrive gode tekster til din WordPress side. Med bruk av gode og relevante nøkkelord, både i tekst og permalink, vil din WordPress side optimaliseres til den rette målgruppen der ute.