Hvorfor er nettsiden min treg?

Vi lever i en verden som blir mer digital for hver dag som går. Denne utviklingen har ført til ulike problemstillinger vi ikke trengte å tenke på før i det hele tatt, for eksempel en treg nettside. Men hvorfor er nettsiden treg?

En treg nettside er et irritasjonsmoment for alle parter. Kundene finner ikke det de er på jakt etter fort nok, og ender opp med å forlate nettsiden. Eieren blir frustrert fordi lesertallene synker sakte, men sikkert. Det er et tydelig tegn på at det er på tide å gjøre noe! Av og til er drastiske tiltak nødvendig.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som er årsaken til at en nettside blir treg, samt hvordan man går frem for å fikse det. Dette er en høyst aktuell problemstilling i vår digitale verden!

En mann som ser på en CV med forstørrelsesglass

Rask lastetid er viktig

Rask lastetid er alfa og omega på Internett i dag. Det finnes massevis av forskning på dette temaet, som viser at 47 % forventer en lastetid på 2 sekunder. Av disse 47 % er det hele 40 % som forlater siden hvis en nettside bruker mer enn 3 sekunder på å laste. Brutalt, men sant!

Men det er ikke bare potensielle kunder som boikotter trege nettsider. Google (og andre søkemotorer) gjør også det! I Googles tilfelle går imidlertid boikottingen ut på å gi nettsiden dårlige plasseringer i søkemotoren. Hvis Google får et inntrykk av at en nettside byr på en dårlig brukeropplevelse, så vil de heller ikke generere lesere dit.

To bokser med tekst i

Dette påvirker nettsidens hastighet

Det kan være mange grunner til at en nettside er treg. Her er noen eksempler på hva som kan påvirke nettsidens hastighet:

  • Bildene dine er for store
  • Nettsiden drives av en dårlig server
  • Uheldig valg av font
  • Tema og plugins som ikke har blitt oppdatert
  • Feil i nettsidens kode

Fellesnevneren er at dette er elementer som ikke vanskelig er å gjøre noe med i det hele tatt. Dette kan fikses ved svært enkle grep.

Fire personer med hver sin puslebrikke som setter de sammen til ett

Hold elementene til et minimum

Det sies at det enkle er ofte det beste, og det gjelder absolutt dersom du ønsker å forhindre at nettsiden din blir treg.

Hvis du var på Internett tidlig på 2000-tallet, så husker du sikkert Piczo. Dette selskapet gjorde det mulig for alle over 13 år å lage sin egen hjemmeside. Disse var ofte overlesset med glitrende stickers, svære bilder, videoer og tekst. Den gangen var det svært populært, og alt annet var litt kjedelig, men i dag er dette oppskriften på en fiasko.

Derfor bør du holde elementene til et minimum. Er du blogger, så hold deg til tekst og foto, og eventuelt en video i ny og ne. Sørg for at du velger en font som ikke påvirker hastigheten, og komprimenter bildene dine.

To personer som krysser av på en sjekkliste

WordPress? Da er oppdateringene viktig!

WordPress er et av verdens mest brukte publiseringsplattformer. Denne kildekoden kan brukes i forbindelse med både blogger og nettsider, så dette er en plattform som brukes av både privatpersoner og bedrifter.

Men det som er greia med WordPress, er at man er nødt til å oppdatere regelmessig – i hvert fall hver eneste gang det kommer en ny oppdatering. Dette gjelder både i forbindelse med tema og plugins, for ellers vil det redusere hastigheten på nettsiden din.

Det kan også være lurt å sette seg inn i temaene som er aktuelle for deg. Finn ut hvilke funksjoner som er inkludert i temaet og hvilke plugins som må legges til for å få funksjonene du ønsker. Det kan imidlertid være en god idé å holde antall plugins til et minimum, så ikke legg til flere enn du faktisk trenger uansett hvor «kult» det er.

En mann som kommer flyvende til unsetning

Noen ganger er serveren problemet

Hos noen publiseringsplattformer er leie av server inkludert, for eksempel hos WordPress. Men selv om WordPress er en av verdens mest brukte publiseringsplattformer, så er det ikke alle som benytter seg av den.

Noen velger kanskje en uavhengig plattform hvor alle nødvendige elementer, for eksempel serveren, kommer i tillegg. Mange velger dette alternativet fordi det gjerne er billigere enn WordPress. Men «billig» er ikke ensbetydende med «bra», selv om lommeboken blir glad. 

Så noen ganger er det rett og slett serveren som er problemet. Men dette er heldigvis også et problem som er veldig enkelt å fikse. Hvis du finner ut at du har valgt en dårlig server, så er det bare å bytte til en ny og bedre server!