Hva er en URL-adresse?

Bruker du mye tid på nettet? Vet du hvor mange nettsider du er innom i løpet av tiden du bruker til surfing på Internett? Det er ikke sikkert, men du er uansett innom like mange URL-adresser som nettsider! Hver nettside har nemlig sin egen unike URL-adresse. 

En gjennomsnittlig internett-bruker er på nettet i ca. 6 timer og 43 minutter hver eneste dag. Det er mer enn nok av tid til å titte innom mange nettsider (og dermed URL-adresser), selv om du kanskje ikke husker hver eneste en når du skrur av PC-en for natten.

Hvert eneste nettsted har en unik URL-adresse, men hva er egentlig en URL-adresse? Det skal vi ta en nærmere titt på nedenfor!

Forstørrelsesglass

URL-adresse definisjon

I det norske språket møter man ofte på forskjellige begreper som kan være skikkelig vrien å definere, men URL-adresse er ikke et av dem. I stedet er dette et begrep som er veldig enkle å forklare.

Uavhengig om du har en spesifikk nettside som startside eller ikke, så er det noe som gjør at du kan hoppe fra nettside til nettside. Det er URL-adressen som gjør dette mulig.

URL-adressen er en unik adresse som sender deg til nettstedet du ønsker å besøke til enhver tid.

Folk som samarbeider

URL er en forkortelse

Folk flest kaller det URL-adresse, men URL i seg selv er en forkortelse. URL er en forkortelse for Uniform Resource Locator.

Uniform Resource Locator kan oversettes til norsk og «en uniform ressurslokator», men det er svært sjelden at det norske uttrykket blir brukt. Folk flest bruker bare URL, og det er også helt greit.

En dame som viser frem arbeidet sitt

URL-adresser eksempler

På Internett kryr det av nettsteder (og URL-adresser), men det er et element som folk flest ikke legger merke til. Særlig hvis man har en favorittside som man har angitt som startside – da er det enda enklere å overse det. 

Men det finnes også en rekke eksempler på det motsatte. Hvis en URL-adresse er veldig morsomt eller kjemperar, så er det ikke uvanlig at folk legger merke til den. Med mindre en URL-adresse er veldig enkel og man har vært innom nettstedet x antall ganger, er det mange som må skrive ned URL-en for å huske den.  

Men det finnes altså mange eksempler på URL-adresser på internett. Noen av dem er enklere å huske enn andre. Nedenfor er en liten oversikt over noen URL-adresser som du helt sikkert har hørt om fra før: 

Folk som bygger en nettside

Slik finner du URL-adressen

Er du litt usikker på hvor du finner nettstedets URL-adresse? Det er ikke noe problem, for det kan vi fortelle deg! 

Å finne URL-adressen til et nettsted er veldig enkelt. Lengden på prosessen kan variere noe, fordi det kommer an på om nettstedet er registrert som startside for deg eller ikke. URL-adressen til startsiden din har du allerede.

I guiden nedenfor har vi tatt utgangspunkt i at det ikke er URL-adressen til startsiden som du skal frem til. Da er du nødt til å gjøre følgende:

  1. Åpne nettleseren din.
  2. Erstatt URL-adressen med URL-adressen til nettstedet du vil til i søkefeltet.
  3. Trykk Enter (da sendes du til nettstedet du har søkt etter).

 

Folk som lager en sjekkliste

Derfor er URL-adressen viktig

Nå har du fått litt mer greie på hva en URL-adresse er, og da kan vi bittelitt i dybden og spørre følgende spørsmål: Hvorfor er URL-adressen viktig? 

Dette er også et veldig enkelt spørsmål å svare på. URL-adressen er et viktig element i forbindelse med surfing på internett, fordi adressen hjelper deg med å komme til nettstedet du ønsker å besøke. I tillegg gjør den det mulig å besøke nettstedet på et senere tidspunkt, hvis du ønsker å gjøre det.