Hva er en søkefrase?

I 2021 forsket Digitaliseringsdirektoratet blant annet på hyppighet av internettbruk de siste tolv månedene for nordmenn. Hele 93 % oppga at de bruker internett flere ganger daglig, men det kun var 1 % som sa at de bruker internett mindre enn en gang i uken.  

Internett kan brukes til mye forskjellige, både i forbindelse med jobb/studier og på fritiden. Du kan for eksempel bruke Google til å finne svar på spørsmål du alltid har lurt på. Det du skriver inn i søkefeltet kalles et søkeord eller en søkefrase. Men hva er en søkefrase?

Søkefraser er noe alle bruker – gjerne på daglig basis – selv om de kanskje ikke er klar over det selv. I denne artikkelen skal vi se nærmere på begrepet «søkefrase», finne ut hva det er og hvorfor det er viktig at man bruker det.

Forstørrelsesglass

Søkefrase definisjon

Som nevnt er en søkefrase noe alle bruker, enten de er klar over det eller ikke. Alt du googler, kan kalles en søkefrase.

Det forutsetter imidlertid at det du skriver inn i Googles søkefelt består av mer enn ett ord. En søkefrase er altså gjerne en setning. Dersom søket ditt kun består av ett ord, så er det vanlig å bruke begrepet «søkeord». 

I denne artikkelen alene er det flust av eksempler på søkefraser. I bunn og grunn kan alt være en søkefrase. Her er noen eksempler på setninger som ved litt omformulering kan fungere som en søkefrase:

 • Hva er en søkefrase?
 • Hvor mange bruker internett flere ganger daglig?
 • Hva kan Google brukes til?
 • Hvorfor bør man bruke søkefraser?

Det er imidlertid ikke slik at en søkefrase er nødt til å være et spørsmål. Når folk flest søker på noe skal det kjapt, og da er det ikke sikkert at man formulerer seg på nøyaktig samme måte som man ville gjort dersom man skriver en tekst som skal leveres inn til vurdering:

 • Søkefrase hva er det
 • Internett daglig bruk nordmenn
 • Bruksområder Google
 • Bruke søkefraser hvorfor
Fire personer som samarbeider

Derfor bør du bruke søkefraser i stedet for søkeord

Ettersom ting skal gå så kjapt som mulig, så kan det også være noen som bruker søkeord i stedet for søkefraser. Det er naturligvis ikke feil, men ved å gjøre det på den måten kan det ta mye lenger tid å finne svaret du leter etter.

La oss si at du er på jakt etter tips om hvordan du skal søkemotoroptimalisere bedriftsbloggen din ved hjelp av SEO. Da hjelper det fint lite å skrive inn bare «SEO», for dette blir rett og slett en altfor vag formulering. SEO er et stort tema, og du er nødt til å spisse søkeordet litt slik at det blir en søkefrase. Her er noen eksempler på hva du kan skrive i stedet: 

 • søkemotoroptimalisere bedriftsblogg tips
 • bedriftsblogg SEO tips
 • bedriftsblogg hjelp til SEO
 • bedriftsblogg SEO bedre synlighet tips
Tre skribenter med hver sin datamaskin

Vi hjelper deg!

Dersom du ønsker at bedriftsbloggen eller nettsiden din skal bli sett, er du nødt til å bruke søkefraser som folk faktisk søker på. Det kan dog være enklere sagt enn gjort.

Bruker du søkefraser som ikke fører noen vei? Det kan Din SEO hjelpe deg med. Hos oss kan du blant annet få en gratis nøkkelsordsanalyse, som vil fortelle deg hva du gjør feil og hva du bør gjøre i stedet. Vi kan også hjelpe deg med å finne gode søkeord!

Høres dette ut som et lukrativt tilbud? Da er det bare å ta kontakt!