Google indeksering

Med flere hundre milliarder nettsider er internett et endeløst arkiv med informasjon. Å finne den helt spesifikke informasjonen i dette havet av nettsider, blir som å finne nåla i høystakken. Med Google indeksering blir det derimot mulig å finne nettsider som er relevant for dine behov.

Det samme gjelder om du ønsker å gjøre din nettside synlig for aktuelle målgrupper. Uten Google indeksering så hadde det vært en overveldene og håpløs jobb. Med så mange nettsider på internett kunne du trolig forsøkt hele ditt liv å nå frem til den rette målgruppen. Uten resultater.

I denne artikkelen skal vi se på hva Google indeksering faktisk er. Og hva du kan gjøre for at din nettside skal indekseres.

Forstørrelsesglass

Hva er Google indeksering?  

Google indeksering er mer en arbeidsprosess enn «en ting». Fordelene ved Google indeksering er noe vi tar for gitt i dag. Spesielt kommende genereasjoner vil ha vanskeligheter med å virkelig forstå omfanget av dette. Tilgang til rask og enkel informasjon har ikke alltid vært en selvfølge.

Fra internett ble startet på 60-tallet har det vært en voldsom teknologisk utvikling. En kan kalle det for en revolusjon. Å koble sammen informasjon i store nettverk har uten tvil gjort hverdagen enklere for oss i dag.

Men internett manglet en sentralisering av denne informasjonen. Å finne en relevant nettside var som å lete etter spesifikk informasjon i en bok på et stort bibliotet – uten noe form for system eller oversikt over hvor en kan finne boka en leter etter.

På 90-tallet så de første søkemotorene dagens lys. Arbeidet med å indeksere internettets innhold i sentraliserte systemer var begynt. I 1998 ble Google grunnlagt. Det er i dag den største søkemotoren vi har på internett. Og med dette nyter vi fordelene Google indeksering gir oss.   

Personer med puslebrikker

Hvordan fungerer Google indeksering?

Google indeksering fungerer gjennom algoritmer som hele tiden leter gjennom innhold på internett for å indeksere det i en database. Denne prosessen blir kalt crawling. Kunstig intelligens sørger for at denne prosessen skjer av seg selv. I teorien vil et nytt domene indekseres automatisk.

Når nettsiden og innholdet indekseres blir det organisert i en database. Der knyttes det til aktuelle søkeord. Målgruppen din finner da informasjonen du har tilgjengelig på siden din ved å søke etter den.

Selv om nettsiden din i teorien indekseres automatisk, er det allikevel ingen garanti for at den blir synlig for din aktuelle målgruppe. Googles algortimer rangerer nettsider basert på brukervennlighet, kvalitet og relevans. Indekseringen er et hjelpemiddel, men erstatter ikke søkemotoroptimalisering.

Hvor lang tid indekseringen tar kan nok variere. Ulike kilder sier ulike ting. Alt fra under en uke til en hel måned. Og noen påstår at det kan ta opp til et halvt år før en ny nettside indekseres av Google. Det er allikevel ting du kan gjøre for å fremskynde indekseringen på Google.   

Personer som krysser av på en sjekkliste

Hva kan du gjøre for indekseringen?

Det er en rekke ting du kan gjøre for å få fart på prosessen med indeksering. Du kan installere ulike verktøy som Google Search Console og Google Analytics. Og opprette Google Min Bedrift. Dette kan du gjøre helt selv. Eller du kan involvere profesjonelle til å ta seg av dette.

Søk på domenet ditt på Google. Og få flere andre til å gjøre det. Da forteller du Google at ditt domene er av interesse for søkere. Det fremskynder indekseringen.

Lag gjerne en blogg på nettsiden hvor du regelmessig kommer med nytt og relevant innhold. Og del disse artiklene på sosiale medier. Økt trafikk til siden som følge av merkevarebygging på sosiale medier, vil gjøre at Google gir nettsiden din en høyere rangering.

Ellers er det grunnleggende søkermotoroptimalisering som gjelder. Som nevnt tidligere; Google indeksering er et hjelpemiddel, og ikke en erstatning for SEO. Tenk brukervennlighet. Lag innhold med kvalitet og relevanse for det som målgruppen er ute etter.

En person med datamaskin og tekstdokument bak seg

Hjelp til indeksering av nettside på Google

Med indeksering på Google har internett blitt sentralisert. Det er lettere enn noen gang å finne relevant informasjon. Og det har blitt lettere enn noen gang å gjøre seg synlig for aktuelle målgrupper på utkikk etter det du har å tilby på din nettside.

Med Google indeksering så crawler en algoritme gjennom innhold på internett og samler det i en database. Dette skjer på automatikk. Det kan derimot variere hvor lang tid det tar å få nettsiden sin indeksert på Google. Og kunstig intelligens garanterer ikke at du blir synlig for målgruppen.

Trenger du hjelp til å få din nettside indeksert i Google? Vi i DinSEO tilbyr hjelp til å skrive tekst og innhold av kvalitet på din nettside. Så blir du også mer synlig på Google for din aktuelle målgruppe.