Beste SEO-programmer 2022

Søkemotoroptimalisering (SEO) er en kostnadseffektiv måte å drive trafikk inn til nettsiden din på.  Istedenfor å betale i dyre dommer for annonser gjennom Google Ads, vil du med søkemotoroptimalisering rangere høyere blant de organiske treffene på søkemotorenes resultatsider. Kunderekkevidden du får med en høy plassering kan ikke undervurderes.

Dersom du har liten kjennskap til SEO fra før, kan det fremstå svært teknisk. Begreper som crawling, SERP og nøkkelordsanalyse er noe de færreste bruker på daglig basis. SEO trenger imidlertid ikke være altfor komplisert, og i denne artikkelen skal vi ta for oss fire av de beste SEO-programmene på markedet.

Vi mottar ingen provisjon for å skrive om disse programmene, artikkelen er kun ment å være informativ. Vårt mål er at du skal få en bedre forståelse av hvilke løsninger markedet tilbyr, og hva som passer deg og dine behov. Rangeringen av de ulike programmene er tilfeldig.

# 1 – Ahrefs

 • Utvikler: Ahrefs
 • Prøveperiode: Ja, syv dagers prøveperiode for syv dollar. Dette gjelder Lite- og Standard-versjonene.
 • Abonnementsløsning: Ja. 99 $ i måneden for Lite-versjonen, 179 $ for Standard, 399 $ for Advanced og 999 $ for Agency. Du kan også betale en årlig sum for hver av versjonene. Da blir den totale prisen noe lavere.
 • Sentrale funksjoner: site audit, rank tracker, site explorer, content explorer, keywords explorer, varslinger

Ahrefs er et SEO-program som brukes av store aktører som Facebook, LinkedIn og Uber. Site Audit-løsningen til Ahrefs  gir deg en enkel oversikt over nettsiden din, og hvilke problemområder du bør utrede. Du får en totalscore som indikerer hvor godt optimalisert siden din er. Arbeidet gjøres ved at boter fra søkemotoren gjennomgår URL-adresser og deres kodebase, også kjent som «crawling».

Eksempler på informasjon en slik teknisk analyse gir av siden din, er blant annet hvor rask siden er, og hvorvidt det er noen problemer i CSS- eller JavaScript-skriptet. Denne typen informasjon er sentral å få tilgang til informasjon som gjør at siden din rangeres høyere blant Googles organiske søk. Søkemotoren vektlegger brukervennlighet, samt hvor lang tid brukeren er på siden, høyt.

Er du interessert i hvordan du er rangert ved søk på et spesifikt ord sammenliknet med den argeste konkurrenten din? Da er det greit å vite at Ahrefs også har en rank tracker som lar deg se hvor du ligger på søkemotorens SERP-side (resultatsidene) ved et slikt organisk søk i forhold til konkurrenten. Ahrefs holder deg oppdatert om rangeringen din, slik at du kan sørge for å holde deg på topp.

Dette er bare noen av funksjonene Ahrefs kan skilte med. Brukergrensesnittet er rent og pent, og takket være en praktisk menylinje helt øverst, kan du raskt finne det du leter etter, enten det er å foreta nøkkelordsanalyser eller forslag til hvem du kan lenkebygge med.

# 2 – Moz Pro

 • Utvikler: Moz
 • Prøveperiode: Ja. 30 dagers gratis prøveperiode som gir tilgang til Moz Pro Medium.
 • Abonnementsløsning: Ja. Standard-versjonen koster 99 $ i måneden, mens du ,  betaler 179 $ for medium-versjonen, 249 $ for large-versjonen, og 599 $ for premium-versjonen. Hvis du vil betale en årlig sum, får du 20 % i rabatt, uansett versjon. Er du ute etter en enda mer bedriftsrettet løsning, kan du kontakte Moz via et eget skjema.
 • Sentrale funksjoner: Personlig utforming av rapporter, sideoptimalisering, rank tracking, lenkebyggingsoversikt, crawling og nøkkelordsrapporter.

Et annet SEO-program som stadig er en gjenganger høyt oppe på listene når de beste SEO-programmene kåres, er Moz Pro. En av de store fordelene for deg som er fersk når det kommer til søkemotoroptimalisering, er at du får en gratis prøveperiode på 30 dager

Å bygge opp organisk trafikk gjennom søkemotoroptimalisering tar tid, så det er ikke gitt at du vil se resultater med en gang, men du får i det minste et inntrykk av hvordan programvaren fungerer, og hvilke muligheter den gir. Tjenesten er dessuten jevnt over billigere enn Ahrefs, så om budsjettet er strammere, er dette en god løsning.

En person som viser frem arbeidet sitt

Personlige rapporter og nøkkelordsanalyse

En av funksjonene vi liker spesielt godt, er muligheten du får til å gi rapporter et mer personlig preg, blant annet ved å merke rapporten med din egen bedriftslogo. Dersom du ønsker å gi en potensiell kunde en innføring i din bedrifts digitale tilstedeværelse ved å dele SEO-relaterte rapporter, ser det unektelig mer profesjonelt ut når statistikke mer samlet under din egen merkevare.

Muligheten for å utforme statistiske rapporter personlig, forutsetter imidlertid at du har kjøpt enten medium-, large-, eller premium-versjonen.

Med Moz sin nøkkelordsanalyse får du tilgang til essensiell informasjon om hvor stort søkevolumet på nøkkelord din kundegruppe interesserer seg for, er. Programvaren gir også innsikt i hvor stor innklikksrate de ulike nøkkelordene har på søkemotorenes resultatsider, slik at du kan optimalisere nettsiden din for å generere mest mulig trafikk. Du får også informasjon om «keyword difficulty».

Nøkkelordskonkurranse-indikatoren går fra 0 til 100, og gir informasjon om hvor enkelt det er å bli rangert øverst på resultatsiden når brukeren søker på dette. Det er viktig, da visse kilder viser at 63 % av Google-brukere klikker seg inn blant de fire første lenkene som vises organisk. Indikatoren baserer seg på hvor mange eksterne sider som lenker til din konkurrents side.

Billigere, og bra

Moz Pro byr på det de fleste trenger av SEO-funksjonalitet, attpåtil til en noe billigere penge enn Ahrefs. Mulighet for på lage personlige rapporter er et pluss, og dersom programmet ikke innfrir forventningene dine, er det bare å slette det fra disken.

# 3 – SpyFu

 • Utvikler: SpyFu
 • Prøveperiode: Nei, men du kan opprette en gratis bruker.
 • Abonnementsløsning: SpyFu lar deg velge mellom tre abonnementsløsninger. Disse er Basic, Professional og Team. Basic koster 39 § i måneden, eller 399 § årlig. Professional koster 79 § dollar månedlig, eller 699 $ i året. Team koster 299 $ i måneden, eller 2388 § årlig.
 • Sentrale funksjoner: konkurrentanalyse (i likhet med alle de andre alternativene), nøkkelordsanalyse, domeneanalyse, rank tracker, personlig utforming av rapporter.

Som du kanskje skjønner av navnet, er SpyFu mer rettet enn de andre SEO-programmene mot å få informasjon om hvordan konkurrentene dine gjør det. Det betyr ikke at de andre programmene ikke har denne funksjonaliteten, men det er en mer uttalt del av brukergrensesnittet. Verktøysidene er oversiktlig organisert med tydelige faner, slik at du får opp viktig statistikk raskt.

I likhet med Moz Pro lar også SpyFu deg utforme statistiske rapporter selv, hvor du kan legge inn egne notater og bedriftens logo. Denne funksjonen er imidlertid kun tilgjengelig med Professional- og Team-løsningene. SpyFu er et oversiktlig og intuitivt SEO-program som holder deg oppdatert om de viktigste utviklingstrendene for din og din konkurrents nettside.

# 4 – SEMrush

 • Utvikler: SEMrush
 • Prøveperiode: Syv dagers gratis prøveperiode. Her kan du velge mellom å prøve enten Pro- eller Guru-utgaven. Du må ut med 120 $ som du får refundert når du sier opp prøveperioden.
 • Abonnementsløsning: Ja. Du har valget mellom Pro-utgaven til 120 $ i måneden, Guru-utgaven til 230 $ i måneden, eller Business-utgaven til 450 § I måneden.. Guru-utgaven lar deg blant annet følge med på flere søkeord, crawle flere sider, og gir tilgang til SEMrush sin plattform for innholdsmarkedsføring. Business-utgaven gir deg alt av funksjonalitet. Skulle det mot formodning ikke være tilstrekkelig, kan du kontakte SEMrush for en skreddersydd løsning.
 • Sentrale funksjoner: domeneanalyse, nøkkelordsrapporter, rank tracking, verktøy for lenkebygging, nøkkelordssammenlikning.

Du kan også bruke SEMrush helt gratis, men mister ekstremt mye funksjonalitet. Dersom du er helt fersk hva gjelder søkemotoroptimalisering, kan det likevel være verdt å sjekke ut. Ved å si opp prøveperioden før fakturering, beholder du en gratis profil.

SEMrush sitt brukergrensesnitt er enkelt og oversiktlig, hvorav en meny til venstre lar deg velge mellom de ulike SEO-verktøyene du trenger. Å ta i bruk verktøyene er en sømløs opplevelse. Så fort du har skrevet inn domenet til nettsiden din, hvilken region du vil se ranking for, og hvilke søkeord du vil ha analyser av, er du i gang.

Å få oversikt over hvordan konkurrentene dine gjør det, er ekstremt enkelt. Etter at du har skrevet inn domenet til konkurrenten din, ser du hvor siden er rangert for ulike søkeord gjennom organisk søk. Du kan også se hvorvidt konkurrenten har klatret eller falt på rankingen, og hvor mye trafikk de ulike søkeordene driver til nettstedet.

Et annet nyttig verktøy er innholdsmalen for SEO, som gir en oversikt over hvordan de høyest rangerte konkurrentene dine bruker nøkkelord du ønsker en høyere SERP-rangering på i sine artikler. Dette er en god kilde til inspirasjon, og gir verdifull kunnskap.

SEMrush er kort og godt et meget solid program for søkemotoroptimalisering, og er vel verdt å sjekke ut. Å opprette en gratis konto som beskrevet ovenfor, gir i tillegg en god innføring i mekanismene bak SEO generelt.

Tre skribenter

Mye å sette seg inn i? Vi kan gjøre jobben for deg!

Vi forstår deg godt om du tenker at SEO virker som et avansert og tidkrevende verktøy å sette seg inn i. Å skape organisk vekst for nettstedstrafikk og å klatre på søkemotorenes SERP-sider tar tid.

Heldigvis kan vi i Din SEO hjelpe deg! Vi kan foreta tekniske analyser av siden din, skrive nøkkelordsrapporter og holde deg oppdatert på alt du trenger på vei mot resultattoppen.

Dersom du er interessert, er et godt sted å starte å be oss om en helt gratis analyse eller nøkkelordsrapport. Tilbudet er helt uforpliktende. Vi er raske, rimelige og leverer statistikk du har bruk for! Bestill SEO-hjelp i dag!