Alternativ bildetekst

Alternativ bildetekst kan bidra til å gjøre nettstedet ditt mer synlig, dersom du utformer teksten gunstig. Dersom du er opptatt av søkemotoroptimalisering (SEO), bør du også vie tid til beskrivende og god bildetekst!

I denne guiden skal vi forklare nærmere hva alternativ bildetekst er. Vi skal også forklare deg hvordan du går frem, og hvilke fallgruver du bør unngå.

Din Gruppen

Hva er alternativ bildetekst?

En alternativ bildetekst kan også kalles for alt-tekst, og beskriver enkelt og greit hva bilder på internett lenker til og/eller inneholder. Det er viktig å ikke forveksle alt-tekst med bildetekst som typisk vises under bilder i publikasjoner og aviser.

Et eksempel på alt-bildetekst er «Gul løvetann i blomst. Foto.». Du kan se for deg at du skal beskrive bildet ditt (kortfattet) til noen som ikke kan se. Denne beskrivelsen vil ofte være en god alternativ bildetekst!

Merk deg at alternativ bildetekst ikke er det samme som filnavn. Overnevnte bilde kan for eksempel ha filnavnet «blomst.jpg». Et bilde kan ha kun filnavn, eller filnavn og alternativ bildetekst.

En mann med datamaskin

Hvorfor bruke alt-tekst på bilder?

Dersom bildene du har publisert av en eller annen grunn ikke vises, vil folk kunne se den alternative bildeteksten i stedet. Hvis bildefilen ikke har alternativ bildetekst, kan du risikere at filnavn og filplassering leses opp av maskinens skjermleser.

Et filnavn som «IMG 3200.jpg» sier ikke besøkende på nettsiden din noen verdens ting, og kan virke irriterende. Med alternativ bildetekst vil nettsiden bli mer brukerorientert og lett tilgjengelig for besøkende. Husk at alternativ bildetekst også er viktig med tanke på SEO og synlighet i Google.

SEO

Hvorfor er bildeteksten så viktig for SEO?

Ved å bruke alternativ bildetekst gjør du det mulig for søkemotorene å lese hva bildet inneholder. Dette gjør det igjen mulig for søkemotoren å vise bildene dine, for eksempel i Googles bildesøk.

For at bildet ditt skal vises ved aktuelle søk, er det viktig at du har alternativ bildetekst med relevante søkeord.

Mennesker som arbeider

Hvordan legge alternativ bildetekst inn i WordPress?

De fleste publiseringsverktøy har egne felt der man kan legge inn alternativ bildetekst. Dersom du bruker en publiseringsplattform som WordPress, vil du kunne administrere alt-tekst i verktøyets mediegalleri.

Du kan legge inn alternativ bildetekst idet du laster opp bilder, eller ved å se på tidligere opplastede bilder. Du kan legge inn bildetittel og alternativ bildetekst. Filnavnet vises for seg selv. Her er fremgangsmåten for å endre alt-tekst i WordPress:

  1. Logg inn på WordPress-siden din
  2. Åpne side eller innlegg for å redigere innhold
  3. Klikk på bilde-seksjonen for å åpne «Image settings» i sidemenyen
  4. Legg til alternativ bildetekst og tittel
  5. Klikk på «Update»
Din Gruppen

Hvordan lage god alt-tekst?

Alternativ bildetekst bør utformes på en spesifikk måte for at den skal bli best mulig. Vi skal her se nærmere på tre ulike eksempler på bildetekst, der vi viser deg hva som er dårlig og god bildetekst:

  • img src= «bil.jpg», «alt=””» (alt-tekst mangler, noe som er negativt)
  • img src= «bil.jpg», «alt=”bil”» (dette alternativet er bedre, men ikke veldig beskrivende)
  • img src= «bil.jpg», «alt=”rød bil på bilvei. Foto.» (dette er et godt alternativ, og gjør det mulig å forestille seg hvordan bildet ser ut).

Det er lurt å være kortfattet når man skal lage alternativ bildetekst. Start gjerne med de viktigste ordene, og spesifiser hvorvidt det er snakk om grafikk, foto eller illustrasjon. Unngå å lage alt-tekst fulle av søkeord, da dette kan oppfattes som spam av Google.

Dersom Google anser innholdet ditt for å være spammete eller dårlig, kan siden din få straff i form av dårligere rangering.

Et eksempel på spam i overnevnte eksempel er «img src= ”bil.jpg» og «alt≈”bil biler kjøretøy Opel Honda Kia Mercedes Chevrolet bilbutikk bilforhandler bilene kjøretøyene».

Din Gruppen

Få hjelp med SEO

Alt-tekst eller alternativ bildetekst er en beskrivende tekst av hva et bilde viser og hva det eventuelt linker til. Med alt-tekst kan besøkende på nettstedet ditt vite hva bildet representerer, selv om de ikke kan se selve bildet.

Alternativ bildetekst er også et viktig verktøy innen søkemotoroptimalisering. Med alt-tekst kan Google finne og vise bildene dine i bildesøk i søkemotoren. Dette vil igjen gjøre nettstedet ditt mer synlig. Pass imidlertid på at bildeteksten er utformet på en gunstig måte.

DinSEO.no hjelper store og små bedrifter med SEO. Vi kan hjelpe deg med å lage god bildetekst som gir bedre rangering i søkemotorene. Kontakt oss i dag og få SEO-hjelp av høy kvalitet!